Forlaget Tanken & Mindet er et personligt etableret forlag, som i første omgang er oprettet med formålet, at udgive fantasy-bogserien om Fanny Fairychild.

Det var ikke fra starten besluttet, at jeg som forfatter ville oprette mit eget forlag, men jeg gjorde det på grund af min utålmodighed efter, at komme i gang. Jeg har faktisk aldrig sendt manuskripterne på mine bøger til nogen forlag, så jeg kan ikke dele erfaringer i den retning.

Der er mange, der spørger ind til forlaget, når man har udgivet en bog. Det er næsten det første, man bliver spurgt om. Det næste er, hvor mange bøger, man har solgt 🙂

Når jeg nævner mit forlag, siger de fleste “Nå, det har jeg ikke hørt om” – men når jeg så fortæller, at det er mit eget, bliver de nysgerrige og vil høre mere.

Da jeg har en grafisk baggrund og er tidligere korrektør, faldt det mig meget naturligt også at redigere, sætte sider op og lave det grafiske omslag.

Så alt, hvad der har med reklame, bannere, plakater, messematerialer, brochurer, bogmærker, postkort osv. at gøre, sætter jeg op og sender til tryk selv. Det samme gælder opsætning af hjemmesiden, blog, Facebook, Instagram med dertil hørende betalte annonceringer osv.

Selvom det er sjovt, sætter det desværre også sine begrænsninger, at have sit eget forlag. Man er ukendt og når ikke på samme måde ud til boghandlere og på biblioteker. Men jeg har været så utroligt heldig at få materialevurderinger på bøgerne og derfor, er jeg nået ud til nogle af de danske biblioteker.

Som enlig mor til tre hjemmeboende piger og et fuldtidsjob er det ikke helt nemt, at komme ud med bøgerne til boghandlere selv. Jeg har ikke på nuværende tidspunkt tiden til, at tage mine bøger under armen og køre rundt. Derfor gør jeg meget ud af, at stå på landets messer i løbet af året.

Fanny Fairychild på Fantasyfestival i Esbjerg - september 2019
Fanny Fairychild på Fantasyfestival Esbjerg – september 2019

Den uundværlige hjælp

Ud over det, jeg selv laver – så har jeg utrolig god hjælp fra indtil flere test-læsere, bog-bloggere og ikke mindst den rumænske illustrator, Alina Vicol Nicolescu, som har lavet det smukke logo, guldsmed, emblem og de små kort i bøgerne over Godheims ni verdener.

Allerede før jeg skrev bøgerne havde jeg bestemt, at Alina skulle illustrere, hvis jeg nogensinde fik skrevet noget – eller lave mit logo, hvis jeg fik mit eget firma. Og det er tydeligt, at hun fuldstændig forstår magien i bøgerne – og har skabt nogle smukke assets, som jeg kan bruge til alle mine ting.

Derfor valgte jeg også at bruge Odins ravn-ikonet til logoet for Forlaget Tanken & Mindet – netop med reference til Odins to ravne, Hugin og Munin.

Tanken og Mindet (nogle steder, Erindringen) symboliserer præcis det, som jeg ønsker: Bøgernes evne til at formidle tanken via ord og erindringen og minderne om fortællingen og de følelser, den vækker efterfølgende.

Fanny Fairychild kort over Godheim
Plakat med verdenskort over Godheim og noter fra bogen, som forklarer de ni verdener

Alt det ekstra, er også vigtigt

Det betyder meget, at man som læser kommer helt ind under huden af Fannys univers – og derfor gør jeg også meget ud af at lave smukke merchandise og udstillingskulisser.

Fannys kiste fandt jeg i den blå avis. En smuk, rå trækiste, jeg hentede og malede i universets blå-grønne farver. Et gammelt spejl blev fundet i Hellerup, og det ligger i kistens hemmelige rum, når jeg har den med på udstillinger.

Det næste projekt er, at lave Fannys mors gamle dagbog, som Fanny finder i kisten. Den er fuld af små historier, remser, tegn og tegninger.

Der følger altid bogmærker med mine bøger – og de er snildt sat op, så bagsiden viser Fannys emblem, når de støder op til hinanden.

For at skabe illusionen og den fantastiske verden over Godheim har jeg lavet det store verdenskort som en plakat – og indtil flere forskellige postkort til serien, som følger med og som kan købes ved siden af også.

Fanny Fairychild's kiste og udstilling
Fanny Fairychild’s kiste og udstilling

Forlaget Tanken & Mindet – friheden til at skabe

Det er også mit eget ansvar at jonglere med budgetter, indtægter og ikke mindst omkostninger – som tages fra egen lomme. Men samtidig er der forbundet stor frihed med ansvaret, som giver mig lov til at skabe og være kreativ.

Som forfatter har jeg andre bøger i støbeskeen – også bøger, som ikke er skrevet til børn. Og det er også planen, indtil videre, at de skal udgives gennem Forlaget Tanken & Mindet.

Sidst, men ikke mindst, er der projekter klar på publikationer sammen med andre forfattere og kunstnere, som også kommer til at køre gennem Forlaget Tanken & Mindet.

Du kan også, hvis du mangler hjælp til redigering, oversættelse af tekster til dansk, korrekturlæsning m.v., købe enkeltstående ydelser fra Forlaget Tanken & Mindet.

Har du spørgsmål til mit forlag eller forfatterskab, er du meget velkommen til at skrive til mig på mail (@) tanken-mindet (.) com

Eventyrlige hilsner

Forfatter Lykke Lindbo – Forlaget Tanken & Mindet

Fannys kiste males